Nasza strona WWW korzysta z plików cookies.

Pliki cookies mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, statystycznych, a także w celu personalizacji strony WWW do indywidualnych potrzeb użytkownika.

Przeglądarka internetowa, z której Państwo korzystacie, umożliwia zmianę ustawień obsługi plików cookies. Korzystanie z tej strony internetowej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Wydarzenia

Śledź. Gęś. Na słono. Wędrówki po pomorskiej kulturze kulinarnej
Data: 02 - 31 marca 2015
Miejsce: Sala Kolumnowa, wernisaż: 2.03.2015, godz. 12.30

Wystawa, przygotowana przez Pommersches Landesmuseum w Greifswaldzie we współpracy z Książnicą Pomorską, przedstawia w zarysie dzieje pomorskiej kultury kulinarnej od średniowiecza po lata 30. XX w. Pokazuje bogactwo płodów rolnych, ryb i zwierząt gospodarskich, sposoby przetwarzania i konserwacji żywności, dawne narzędzia i sprzęty gospodarstwa domowego oraz najstarsze książki kulinarne. Ekspozycję uzupełniają przepisy na potrawy regionalne. Zachęcamy do zwiedzania wystawy, do zastosowania pomorskich receptur kulinarnych oraz pozostawienia własnych w wyłożonej księdze przepisów na najsmaczniejsze dania pomorskie.

 

 

Instytucja Kultury Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego